Programma

12 — 13 sept‘19

‘Aardappelbloed’ / live-documentaire van Emma Lesuis

In de live-documentaire Aardappelbloed schrijft Emma Lesuis met woord en beeld een brief aan Zaire, haar Surinaamse bet-bet-overgrootmoeder die tot slaaf gemaakt werd. Het geheel wordt begeleid door een contrabas.

Vooruit in Gent
Partners: Theaterfestival

13 — 18 sept‘19

‘STIL.de mini-expo’ / installatie van Lieke Benders

In het STIL.project (2017-2020) reflecteert beeldend theatermaker Lieke Benders over het thema stil. Je kan in een levensgrote stolp al zittend een wandeling maken door de natuur en luisteren naar de bijzondere verzameling stiltes van een stiltecomponist. In STIL.het auditorium kan je luisteren naar verdiepende gesprekken met stiltekenners.

C-TAKT in Genk
Partners: C-TAKT

27 sept‘19

‘Vergeten’ / voorstelling van Het Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor maakte een programma geïnspireerd op dementie en muziek als medicijn. Het publiek reist door het hoofd van een man met dementie. Zang en muziek wordt afgewisseld met spel.

Opera in Gent
Partners: Festival van Vlaanderen

31 okt — 3 nov‘19

‘The Intimate Earthquake Archive’ / installatie van Sissel Marie Tonn

Het Intimate Earthquake Archive is een interactieve installatie i.s.m. Jonathan Reus die seismologische data uit Groningen vertaalt naar lichamelijke ervaringen. Deze data zijn de seismische gegevens van aardbevingen die het gevolg zijn van bodemverzakkingen door jarenlange aardgaswinning.

Théâtre Royal de Namur in Namen
Partners: KIKK-festival

sept — nov‘19

‘Arise’ / kortfilm van Yeb Wiersma & Lotte Geeven

Arise is een artistieke zoektocht naar de kracht en het gevaar van muziek in het bespelen van emoties van de massa. Samen met de Iraanse componist Kaveh Vares ontleden en deconstrueren ze verschillende volksliederen uit de landen die samenvallen met de verschillende nationaliteiten die in Mechelen wonen. Dit resulteert in een korte film.

Kunstencentrum Nona in Mechelen
Partners: Kunstencentrum Nona

jun'19 — jun'21

‘Back to Black’ / onderzoeksproject van Claudy Jongstra

Back to Black onderzoekt de historische betekenissen van de kleur zwart. De tentoonstelling onderzoekt en verrijkt de huidige kleurperceptie van de bezoeker op een interactieve manier. Back to Black maakt deel uit van de vaste opstelling in Museum Hof van Buysleden.

Hof van Busleyden in Mechelen
Partners: Hof van Busleyden

14 — 15 nov‘19

Promising Young Architects ‘19

Voor het derde jaar op rij organiseren Het Nieuwe Instituut en het Vlaams Architectuurinstituut een tweedaagse uitwisseling voor jonge beloftevolle architecten uit Nederland en België. Het centrale thema van de deze editie is ‘Other than dominant narratives in the collective memory of the urban landscape’.

Vlaams Architectuurinstituut in Antwerpen en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam
Partners: Vlaams Architectuurinstituut en Het Nieuwe Instituut

15, 16 & 17 nov‘19

'Bodega Exchange' / interactieve installatie/performance space  van Malique Mohamud

Malique Mohamud ontwikkelt een interactieve installatie/performance space in de vorm van een avondwinkel. De verhaallijnen die hieruit voortvloeien, worden vertaald naar een non-lineair (online) programma.

Rotterdam
Partners: Het Nieuwe Instituut